Dodelijk schietinicident Hoekenes

Dinsdag 12 januari 2021 20:35

Amsterdam

Datum delict
Dinsdag 20 oktober 2020
Zaaknummer
2020221127

In de nacht van maandag 19 op dinsdag 20 oktober 2020 werd op de Hoekenes in Amsterdam-Osdorp de 33-jarige Serdar Ay neergeschoten. Ondanks direct verleende eerste hulp ter plaatse en daaropvolgende behandelingen in het ziekenhuis overleed hij een paar uur na de beschieting aan zijn zware verwondingen. Een Team Grootschalig Opsporing (TGO) doet onderzoek naar de dood van Serdar en is dringend op zoek naar mensen met mogelijk meer informatie over de zaak.

Omschrijving

Rond 02.00 uur die nacht kwamen bij de politie meerdere meldingen binnen dat er diverse harde knallen waren gehoord in de omgeving van de Hoekenes. Volgens getuigen lag er ook een man bloedend op straat. Op het trottoir tussen de Hoekenes en de Vreedenhaven troffen agenten inderdaad een zwaargewonde, neergeschoten man aan. Hij moest meteen gereanimeerd worden en is vervolgens met een ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Diverse operaties daar mochten helaas niet meer baten: het slachtoffer overleed op de vroege dinsdagochtend aan zijn ernstige verwondingen.

Onderzoek
Direct na het schietincident deden verschillende specialistische eenheden uitgebreid (sporen)onderzoek op de plaats delict en werd er een TGO op de zaak gezet. Circa twintig rechercheurs houden zich sinds oktober bezig met de dood van Serdar. In het onderzoek kwam al belangrijke informatie naar voren, onder andere over personen, voertuigen, een aangetroffen vuurwapen, een peilbaken en de mogelijke toedracht.

Gezochte personen
Getuigen hebben gezien dat na het schietincident twee in het donker geklede mannen wegliepen/renden over het gras van de Hoekenesgracht in de richting van de Osdorper Ban. Dit zijn vermoedelijk de schutters geweest, maar kan eventueel ook om getuigen gaan. Het onderzoeksteam ontvangt daarom graag meer informatie van/over deze twee personen.

Aangetroffen vuurwapen
Op de route tussen de Hoekenesgracht en de Osdorper Ban hebben agenten gezocht naar sporen en zij troffen vervolgens een automatisch wapen aan. De recherche gaat ervan uit dat dit het wapen is dat werd gebruikt bij de dood van Serdar. Experts die naar het wapen hebben gekeken geven aan dat het ‘knullig’ of ondeskundig is gebruikt.

Gezochte voertuigen
Uit het onderzoek naar de nu beschikbare camerabeelden blijkt dat vlak voor, tijdens en zeer kort na het schietincident zes voertuigen vanaf de plaats delict bij de Hoekenes wegreden. Het betrof waarschijnlijk:

1. Een BMW 1 Serie met daarin vermoedelijk twee personen,
2. Een Volkswagen Golf type 7;
- Bovenstaande voertuigen reden weg in de richting van de Tussen Meer, sloegen bij de Tussen Meer rechtsaf en daarna linksaf de Wolbrandtskerkweg op.
3. Een zwarte personenbus Mercedes Benz type Vito met blauwe kentekenplaten. In dit voertuig zaten vermoedelijk twee personen en het voertuig reed weg over de Osdorper Ban richting de Baden Powelweg;
4. Een zwarte personenauto Mercedes Benz A-Klasse met daarin vermoedelijk twee personen;
5. Een grijze personenauto Peugeot type 106 met daarin vermoedelijk twee personen;
6. Een witte personen auto Volkswagen type Touran met blauwe kentekenplaten met daarin vermoedelijk één persoon.

De recherche wil weten wie er in deze voertuigen zaten en zo snel mogelijk met deze personen in contact komen. Informatie over wie er in de voertuigen zouden kunnen hebben gezeten, is daarom ook zeer welkom.

Toedracht
Waarom Serdar is doodgeschoten, staat nog niet vast. Hij werd door meerdere kogels geraakt en alles wijst erop dat dit een gerichte actie was: een liquidatie. Het TGO houdt voor wat betreft de toedracht op dit moment nog alle scenario’s open, maar heeft sterke aanwijzingen dat Serdar mogelijk voor iemand anders is aangezien. Vanuit de politie en gemeente Amsterdam zijn daarom gelijk passende maatregelen getroffen tegen deze andere persoon.

Volkswagen Polo
Serdar reed in de nacht van 19 op 20 oktober in een zwarte Volkswagen Polo. Deze auto was niet van hem en hij had het voertuig die avond van iemand anders geleend. De Volkswagen Polo is onderzocht en onder dit voertuig werd vervolgens een peilbaken aangetroffen, een apparaat waarmee een auto gevolgd kan worden. De persoon van wie Serdar de auto had geleend, wist niets van dit baken af. Dit versterkt bij de recherche het idee dat niet Serdar, maar die persoon het beoogde slachtoffer van de liquidatie was.

Peilbaken
De volgapparatuur blijkt vijf dagen voor de moord op de hoek van de Nicolaas Beetsstraat met de Kinkerstraat onder de auto te zijn geplaatst. Dat gebeurde in de nacht van dinsdag 13 op woensdag 14 oktober rond 03.00 uur en hier moeten specifieke handelingen voor aan de auto zijn verricht, zoals eromheen lopen en eronder kruipen. Het onderzoeksteam komt graag in contact met mensen die dit mogelijk hebben zien gebeuren.

Vanaf 14 oktober is de Volkswagen Polo dus in de gaten gehouden en mogelijk gevolgd. De recherche doet de dringende oproep aan mensen om bij zichzelf na te gaan of zij mogelijk iets opvallends hebben gezien bij/in de buurt van de een zwarte Volkswagen Polo en dan voornamelijk in de omgeving van de:
- Hoekenes/Vreedenhaven;
- Ookmeerweg;
- Aalbersestraat/Ruys de Beerenbrouckstraat/Sam van Houtenstraat (Amsterdam-Geuzenveld).

Route vlak voor schietincident
Mensen kunnen mogelijk ook iets opvallends hebben gezien bij de betreffende auto in de uren voor de dood van Serdar. Zo kan het voertuig onder andere geobserveerd zijn terwijl deze geparkeerd stond op de Vreedenhaven. Rond 22.30 uur leende Serdar de zwarte Polo om eten te halen. Hij was toen te herkennen aan deze kleding: een zwarte jas, zwarte broek, zwart met groene gympen en waarschijnlijk een zwarte pet. Hij reed naar een fastfoodrestaurant aan de Zuidermolenweg. Daarna ging hij, nog steeds in de geleende Polo, naar een buurthuis aan de Adingerdorphof. Ook daar kan de auto eventueel zijn geobserveerd.

Vanaf het buurthuis bracht Serdar rond 01.45 uur een vriend naar huis in Geuzenveld. Ze zijn heen onder andere via de Troelstralaan, de Dr H. Colijnstraat en de Ruys de Beerenbrouckstraat gereden. Daarna reed hij via de Ookmeerweg en de Reimerswaalstraat weer terug naar Osdorp. Uiteindelijk kwam Serdar tegen 02.00 uur terug op de Vreedenhaven om zijn eigen auto op te halen en de sleutels van de geleende auto terug te geven. Terwijl hij overstapte in zijn Smart, werd hij beschoten. Serdar probeerde nog weg te rennen, maar is iets verderop alsnog ingehaald en neergeschoten.

Het onderzoeksteam roept iedereen die in de omgeving van de plaats delict of langs de genoemde route woont op om mogelijk relevante camerabeelden te bewaren en te melden bij de politie. Hetzelfde geldt voor mensen met eventuele dashcam-beelden.

Informatie delen
Alle informatie over deze liquidatie is zeer welkom bij het TGO. Weet u iets over de gezochte personen, voertuigen, de Volkswagen Polo of heeft u andere informatie/beelden? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in. Alle informatie over deze zaak is welkom.

Wil je meer weten over deze zaak, of heb je een tip voor de politie, lees dan verder op Politie.nl.

Bekijk alle gezochte personen in Amsterdam

Dodelijk schietinicident Hoekenes

Meer meldingen in deze omgeving

Melding politie Amsterdam
112 melding
Maandag 18 januari 2021 om 08:50
Amsterdam

Lees "Politie vindt 15.000 euro in luiertas" op Nieuwsblik -.

Melding politie Amsterdam
112 melding
Maandag 18 januari 2021 om 08:24
Amsterdam

Politie grijpt keihard in bij demonstratie in Amsterdam..

Besteld ambulance vervoer naar Jan Mankesstraat in Amsterdam
112 melding
Maandag 18 januari 2021 om 08:24
Jan Mankesstraat , Amsterdam

Op 18 januari 2021 om 08:23 is er besteld ambulance vervoer uitgereden naar Jan Mankesstraat 1061 te Amsterdam.

Tram 3 Westergasfabriek rijdt om vanaf halte 2e v.d. Helststraat.
112 melding
Maandag 18 januari 2021 om 08:21
Westergasfabriek

Tram 12 Centraal Station rijdt om vanaf halte Cornelis Troostplein. Tram 24 Frederiksplein rijdt om vanaf halte Roelof Hartplein. Oorzaak: aanrijding op de Ceintuurbaan. Details:..

Witwassen, in Amsterdam is dat tegenwoordig wat je betaald als borg en 1ste maand huur voor een huurwoning @Telegraaf.
112 melding
Maandag 18 januari 2021 om 08:18
Hobbemakade , Amsterdam

Agenten hebben afgelopen week bij een verkeerscontrole in Amsterdam in een luiertas 15.000 euro gevonden.

Ambulance met grote spoed naar Churchill-laan in Amsterdam
112 melding
Maandag 18 januari 2021 om 08:15
Churchill-laan , Amsterdam

Op 18 januari 2021 om 08:14 is de ambulancedienst met grote spoed uitgereden naar Churchill-laan 1078 te Amsterdam.

Ambulance met grote spoed naar Ottho Heldringstraat in Amsterdam
112 melding
Maandag 18 januari 2021 om 07:57
Ottho Heldringstraat , Amsterdam

Op 18 januari 2021 om 07:56 is de ambulancedienst met grote spoed uitgereden naar Ottho Heldringstraat 1066 te Amsterdam.

Ambulance met grote spoed naar Ottho Heldringstraat in Amsterdam
112 melding
Maandag 18 januari 2021 om 07:53
Ottho Heldringstraat , Amsterdam

Op 18 januari 2021 om 07:53 is de ambulancedienst met grote spoed uitgereden naar Ottho Heldringstraat 1066 te Amsterdam.

Ambulance met grote spoed naar Oudeschans in Amsterdam
112 melding
Maandag 18 januari 2021 om 07:46
Oudeschans , Amsterdam

Op 18 januari 2021 om 07:46 is de ambulancedienst met grote spoed uitgereden naar Oudeschans 1011 te Amsterdam.

Besteld ambulance vervoer naar Tweede Constantijn Huygensstraat in Amsterdam
112 melding
Maandag 18 januari 2021 om 07:38
Tweede Constantijn Huygensstraat , Amsterdam

Op 18 januari 2021 om 07:38 is er besteld ambulance vervoer uitgereden naar Tweede Constantijn Huygensstraat 1054 te Amsterdam.

Direct een e-mail ontvangen bij nieuwe meldingen in deze regio?

Meld je dan GRATIS aan voor de Oozo Alert service voor Amsterdam

Instellen

© 2012 - 2021 OOZO.nl - info@oozo.nl - Gegevens verwijderen? | Disclaimer | Privacy statement