Politie onderzoekt brandstichtingen Harlingen [update]

Donderdag 10 juni 2021 22:10

Harlingen

Datum delict
Woensdag 17 februari 2021
Zaaknummer
2021036094

De politie in Noordwest-Fryslân is op zoek naar mensen met informatie over een reeks branden in Harlingen. Sinds januari 2019 is er in Harlingen op verschillende plaatsen brand gesticht. Zo werden er bijvoorbeeld meerdere auto’s en een scootmobiel in de brand gestoken en werd er meerdere keren brand gesticht bij woningen en ook bij het ziekenhuis. Deze branden hebben veel impact op de inwoners van Harlingen. De politie en het Openbaar Ministerie doen er alles aan om de dader(s) te vinden. Er hadden zwaargewonden kunnen vallen – of zelfs erger. Gelukkig is dit niet gebeurd.

Omschrijving

Sinds januari 2019 zijn er in totaal bijna 60 branden geweest in de stad Harlingen. Uit forensisch onderzoek is gebleken dat er bij in ieder geval 22 branden duidelijk sprake is van brandstichting. Deze brandstichtingen vinden vooral plaats in de Oosterparkwijk en Plan-Zuid. De politie doet al lange tijd uitgebreid onderzoek naar deze branden en vraagt inwoners van Harlingen om hulp bij dit onderzoek. Er zijn camerabeelden beschikbaar die wij graag met u delen.

Het onderzoek

De politie neemt deze brandstichtingen erg serieus. In een brandonderzoek ondernemen wij altijd een aantal stappen. Zo vindt er bijvoorbeeld buurtonderzoek plaats, wordt er technisch en forensisch onderzoek verricht, wordt er gezocht naar DNA-sporen en kijkt de politie of er in de buurt camera’s hangen waarvan de beelden kunnen worden gebruikt in het onderzoek. Ook worden getuigen altijd gevraagd zich te melden. Nu de branden in Harlingen vaak hebben plaatsgevonden in de nachtelijke uren, maakt dat het vinden van getuigen niet eenvoudig. Gelukkig beschikt de politie inmiddels over camerabeelden. Op deze beelden zijn op verschillende tijdstippen rond branden personen vastgelegd. Een deel van deze beelden kunnen wij nu met u delen en wij hopen dat iemand zichzelf of een ander op deze beelden herkent. Wij vragen u deze informatie en uw tips met ons te delen.

De camerabeelden

Woensdag 27 januari 2021 – autobrand Paul Krugerstraat

Deze beelden zijn gemaakt op woensdagavond 27 januari. Op die avond was er een autobrand in de Paul Krugerstraat. Rond 20:55 uur kwam de melding van een autobrand bij ons binnen. We zien vermoedelijk een man in een lichtkleurig trainingspak hardlopen over de P.J. Troelstraweg (foto 1). Dit was rond 20:45 uur. Even later zien we deze zelfde hardloper lopen op de Groen van Prinstererstraat (foto 2). Wij komen graag in contact met deze hardloper, omdat hij mogelijk over meer informatie beschikt. Op de beelden (foto 2) is te zien dat de hardloper een lichtkleurige auto en (vermoedelijk) een man met een hond tegenkomt op de Groen van Prinstererstraat. Ook met deze personen komen wij graag in contact, omdat zij ook rond het tijdstip van de brand op straat waren. Zij hebben mogelijk informatie die ons onderzoek verder kan helpen.

Rond 21:08 uur fietst er een persoon – vermoedelijk een man – over de Kimswerderweg. Het valt op dat deze persoon meerdere keren achterom kijkt (foto’s 3 en 4). Niet veel later fietst deze persoon over de P.J. Troelstrastraat. Dit is rond 21:10 uur. Opvallend zijn het brede stuur en de witte voorband van de fiets. De fietser draagt donkere kleding. Wij komen graag in contact met deze fietser, omdat deze mogelijk over meer informatie beschikt en mogelijk een belangrijke getuige is.

Beelden die niet in de video zijn opgenomen

Donderdag 11 februari 2021 – autobrand Jonkheer A.F. de Savornin Lohmanstraat

Op de Groen van Prinstererstraat loopt in de nacht van woensdag 10 op donderdag 11 februari 2021 rond 02:47 uur een hardloper – vermoedelijk een man – door de straat. Dit is opvallend. Hij loopt in de richting van de Grettingalaan. Op het kruispunt draait deze man om en loopt weer in de richting van de P.J. Troelstrastraat. Rond 04:10 uur loopt vermoedelijk dezelfde man weer door de Groen van Prinstererstraat. Dit keer op een rustig tempo. Rond 04:15 uur komt de melding van de brand binnen, vanaf de Jonkheer A.F. de Savornin Lohmanstraat. De hardloper draagt een licht trainingspak. Wij komen graag in contact met deze hardloper, omdat hij mogelijk een belangrijke persoon is en mogelijk over meer informatie beschikt.

Deel uw informatie

Hebt u meer informatie over de brandstichtingen in Harlingen of denkt u de persoon of personen op de beelden te herkennen? Of herkent u uzelf op de camerabeelden? Geef dit dan aan ons door. Laat het ons ook weten wanneer u geen getuige bent, maar de dader mogelijk wel kent. Valt het u op dat iemand vaker midden in de nacht weg is, dat iemand materialen in bezit heeft om brand te stichten, een keer thuis is gekomen en naar brand rook of kleren in de was heeft gedaan die roken naar brand? Dit is allemaal informatie die u met de politie kunt delen. Dit kan via het tipformulier op deze website. Beschikt u over beelden die u nog niet met de politie hebt gedeeld? Ook deze kunt u uploaden in het tipformulier. Uiteraard kunt u uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Liever anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of gebruik het meldingsformulier van M. Informatie doorgeven kan ook via de politieapp.

Burgernet

Ook deelname aan Burgernet is een manier om u in te zetten voor de veiligheid in uw wijk. Omdat de branden vaak in de late avonduren of 's nachts plaatsvinden is Burgernet een goed initiatief om veel mensen tegelijk alert te maken en om snel informatie te kunnen delen. Via de site www.burgernet.nl kunt u zich opgeven. U kunt dan meteen aangeven of u ook 's nachts geïnformeerd wilt worden.

Wil je meer weten over deze zaak, of heb je een tip voor de politie, lees dan verder op Politie.nl.

Bekijk alle gezochte personen in Harlingen

Politie onderzoekt brandstichtingen Harlingen [update]

Meer meldingen in deze omgeving

Zeg FvD dat witwassen van de geschiedenis gaat niet lukken hoor.
112 melding
Maandag 14 juni 2021 om 12:50
Wijnaldum

Wijnaldum scoorde het eerste doelpunt; Dumfries scoorde de winnende. En Weghorst zat er tussenin. Stukje geschiedenis leren?.

Georginio Wijnaldum over transfer naar Parijs: 'PSG was sneller en slagvaardiger'.
112 melding
Zaterdag 12 juni 2021 om 21:49
Wijnaldum

via @telegraaf Waarom zegt ie niet dat het salaris bij PSG meer bedroeg dan bij Barca, Voetbal is een vorm van mensenhandel en draait alleen om geld.

Sinds januari 2019 zijn er in totaal bijna 60 branden geweest in #Harlingen.
112 melding
Zaterdag 12 juni 2021 om 21:32
Harlingen

Met het tonen van de beelden van branden hoopt de politie bij in elk geval 2 branden de brandstichters de achterhalen. .

Hebt u meer informatie over de brandstichtingen in Harlingen of denkt u de persoon of personen op de beelden te herkennen?
112 melding
Zaterdag 12 juni 2021 om 16:45
Harlingen

Of herkent u uzelf op de camerabeelden? Geef dit dan door! . #gezocht via @Politie /

Politie geeft beelden vrij brandstichtingen #Harlingen.
112 melding
Zaterdag 12 juni 2021 om 16:03
Harlingen

In een poging een reeks brandstichtingen in Harlingen op te lossen heeft de politie beelden vrijgegeven waarop mensen staan die mogelijk informatie hebben die het onderzoek verder kunnen helpen. Het gaat bijvoorbeeld om twee hardlopers, een fietser en een automobilist.

De politie in Fryslân onderzoekt een serie brandstichtingen in #Harlingen.
112 melding
Vrijdag 11 juni 2021 om 20:41
Harlingen

Je vindt meer informatie, vragen én beelden van de personen waar wij graag mee in contact komen op..

Melding politie Harlingen
112 melding
Vrijdag 11 juni 2021 om 16:25
Harlingen

Branden in Harlingen in onderzoek.

Harlingen - Gezocht - Politie onderzoekt brandstichtingen Harlingen: De politie in Noordwest-Fryslân is op zoek naar mensen met informatie over een reeks branden in Harlingen.
112 melding
Vrijdag 11 juni 2021 om 16:07
Harlingen

Sinds januari 2019 is er in Harlingen op verschillende plaatsen.... POLITIE NIEUWS

De politie in Fryslân onderzoekt een serie brandstichtingen in #Harlingen.
112 melding
Vrijdag 11 juni 2021 om 15:14
Harlingen

Je vindt meer informatie, vragen én beelden van de personen waar wij graag mee in contact komen op..

Politie zoekt hulp bij onderzoek autobranden De politie heeft camerabeelden gepubliceerd in het onderzoek naar d....
112 melding
Vrijdag 11 juni 2021 om 11:30
Paul Krugerstraat , Harlingen

De politie heeft camerabeelden gepubliceerd in het onderzoek naar de vele autobranden in Harlingen van de afgelopen jaren.

Direct een e-mail ontvangen bij nieuwe meldingen in deze regio?

Meld je dan GRATIS aan voor de Oozo Alert service voor Harlingen

Instellen

© 2012 - 2021 OOZO.nl - info@oozo.nl - Gegevens verwijderen? | Disclaimer | Privacy statement