Stijgt het aantal cyberaanvallen tijdens de verkiezingen?

Maandag 17 juni 2024 07:55 uur

Amsterdam

Bron Oozo.nl

Ontvang updates voor Amsterdam

We mochten in Nederland kort geleden stemmen voor de verkiezingen voor het Europese Parlement 2024. Dit was blijkbaar een aantrekkelijke dag voor hackers, aangezien de websites van meerdere Nederlandse partijen werden platgelegd door zogeheten DDoS-aanvallen. DDoS staat voor Distributed Denial of Service, hierbij worden tig verzoeken door cybercriminelen verstuurd naar een site om deze onbereikbaar te maken. Op donderdag 6 juni werden in ieder geval de sites van het CDA, de PVV en het Forum voor Democratie getroffen door DDoS-aanvallen die door de HackNeT-groep werden opgeëist. Ze komen uit Rusland en zijn grote fans van Poetin. De groep schreef het volgende over de DDoS-aanvallen op politieke partijen op Telegram: “Nederland is het eerste land dat voor een nieuw Europees Parlement stemt. Zij zullen dus de eersten zijn die last hebben van DDoS-aanvallen”.

Aantal politieke gemotiveerde cyberaanvallen neemt flink toe

Tijdens de Europese verkiezingen hadden dus meerdere politieke partijen in Nederland te maken met problemen omtrent de cyberveiligheid. Dit was ook in andere landen het geval en is eigenlijk niet meer een verrassing. Steeds meer groepen richten zich namelijk op de politiek, zo werd de Costa Ricaanse overheid al het slachtoffer van een grote ransomware-aanval door Conti. Je leest hier meer over in deze blog van ExpressVPN, maar hier alvast een tipje van de sluier: het land verloor door de hack dagelijks zo’n 30 miljoen dollar.

Cyberaanvallen kunnen dus grote gevolgen hebben voor overheden, wat een probleem kan worden nu ze steeds vaker politiek gemotiveerd zijn. Dit blijkt uit deze analyse van Netscout, een Amerikaanse dienstverlener op het gebied van cybersecurity. Het aantal DDoS-aanvallen steeg in de tweede helft van 2023 met maar liefst 15 procent, waarbij veel politiek gemotiveerd waren. Bovendien waren slechts een paar groepen verantwoordelijk voor het overgrote deel van de cyberaanvallen.

Richard Hummel, hoofd dreigingsinformatie bij Netscout, zei hierover het volgende: “In de maanden voorafgaand aan het grootste Amerikaanse verkiezingsjaar tot nu toe is er een verschuiving te zien in het mondiale cybersecuritylandschap in de richting van een trend van politiek gemotiveerde DDoS-aanvallen. Een ongekend aantal aanvallen werd gelanceerd door hacktivistische groepen zoals NoName057(016) en Anonymous Sudan, waarbij tegenstanders om geopolitieke redenen werden geviseerd, maar ook een politieke en religieuze oorlog werd gevoerd tegen elke natie of functionaris die hun idealen in de weg stond”.

Verkiezingen worden wereldwijd beïnvloed door cyberaanvallen

Het is overduidelijk dat cybercriminelen het gemunt hebben op de politieke verkiezingen in zowel Nederland als de Verenigde Staten. Toch zien we deze trend wereldwijd terugkomen en dat is al een tijdje het geval. Nadat Zweden werd toegelaten tot de NAVO steeg het aantal DDoS-aanvallen hier bijvoorbeeld met maar liefst 466 procent, zo bleek uit onderzoek van Cloudflare. Experts geven met name Rusland de schuld van veel politiek gemotiveerde cyberaanvallen. De Amerikaanse inlichtingendiensten lieten bijvoorbeeld al in 2016 weten dat Rusland invloed zou hebben gehad op het verkiezingsproces in de Verenigde Staten.

Cyberveiligheid wordt dus alsmaar meer van belang als het gaat om verkiezingen, waar alle landen over de gehele wereld zich op moeten voorbereiden.

Klik hier voor meer informatie over dit bericht

Bekijk al het lokale nieuws van Amsterdam

Stijgt het aantal cyberaanvallen tijdens de verkiezingen?

Meer meldingen in deze omgeving

Ambulance met grote spoed naar de Borneolaan in Amsterdam
112 melding
Zaterdag 20-7-2024 om 08:17
Borneolaan, Amsterdam

Ambulance met gepaste spoed naar de President Kennedylaan in Amsterdam
112 melding
Zaterdag 20-7-2024 om 08:05
President Kennedylaan, Amsterdam

Ambulance met gepaste spoed naar de Karperweg in Amsterdam
112 melding
Zaterdag 20-7-2024 om 08:02
Karperweg, Amsterdam

Snelheidscontrole op A7 te Middenmeer
112 melding
Zaterdag 20-7-2024 om 07:42
A7, Middenmeer

Ambulance met grote spoed naar de Bakkersstraat in Amsterdam
112 melding
Zaterdag 20-7-2024 om 07:33
Bakkersstraat, 1017CW Amsterdam

Ambulance met grote spoed naar de Wessel Gansfortstraat in Amsterdam
112 melding
Zaterdag 20-7-2024 om 07:29
Wessel Gansfortstraat, Amsterdam

Ambulance met gepaste spoed naar de Wibautstraat in Amsterdam
112 melding
Zaterdag 20-7-2024 om 07:20
Wibautstraat, Amsterdam

Besteld ambulance vervoer naar de Valckenierstraat in Amsterdam
112 melding
Zaterdag 20-7-2024 om 07:06
Valckenierstraat, Amsterdam

Direct een e-mail ontvangen bij nieuwe meldingen in deze regio?

Meld je dan GRATIS aan voor de Oozo Alert service voor Amsterdam

Instellen

Meer nieuws in Amsterdam

Weten hoe eenvoudig het is om af te vallen? Zonder pillen en smeersels en zonder je in het zweet te werken!
Kijk op eenvoudig-afvallen.nl

© 2012 - 2024 OOZO.nl - info@oozo.nl - Gegevens verwijderen? | Disclaimer | Privacy statement