Dinsdag 3 maart 2020 09:00 uur
Alde Leie
Ontvang updates voor Oude Leije
,,Koken is het mooiste wat er is’’, zegt Ruben van Zanten (20) met een brede glimlach. Hij heeft zich op en top voorbereid op de finale van Skills. Vorig jaar deed hij ook mee en werd toen vierde. ,,Daar ben ik wel even ziek van geweest’’, bekent hij. Maar hij is nu een jaar verder met zijn opleiding tot gespecialiseerd kok bij ROC Friese Poort in Sneek en zijn docenten ondersteunen hem op alle mogelijke manieren. En ook bij restaurant ’t Havenmantsje in Harlingen, waar hij het praktische deel van zijn opleiding volgt, helpt eigenaar Marco Poldervaart hem waar hij kan. ,,Ze zijn allemaal hartstikke fanatiek, net als ik’’, zegt Van Zanten. Hij kreeg het koksvak met de paplepel ingegoten: zijn ouders waren eigenaar van eetcafé De Boschplaat in Oosterend op Terschelling en van jongs af aan hielp Ruben mee. ,,Schnitzels paneren, groente schoonmaken, dat soort dingen.’’ Het leverde een grote liefde voor het koken op. In combinatie met het talent dat zijn docenten en begeleiders hem ook toedichten, zou dat vrijdag een hoge klassering kunnen opleveren. Maar daarvoor moet hij vanaf morgen drie dagen flink aan de bak: naast verrassingsopdrachten staan in ieder geval ‘Apfelstrudel 2.0’, een visterrine en een dessertaart op het programma. Hoe schat hij zijn kansen in? ,,Het is wel duidelijk dat iedereen die meedoet goed kan koken. Het gaat om de details.’’
Lees het volledige artikel bij de bron
Bekijk al het lokale nieuws van Oude Leije