Reliëf van generaal De Lannoy in het interieur van het Belgenmonument.
Deze foto is afkomstig uit de collectie van www.archiefeemland.nl en dateert van woensdag 1 december 2010.Deze foto is gemaakt door Stöver, Jos (tbv Erfgoedfoto).
Perso(o)n(en) op de foto:
Lannoy, de
Bijzonderheden:
Lodewijk David Cornelis de Lannoy ('s-Hertogenbosch, 8 oktober 1858 - Eindhoven, 8 juli 1922) was een Nederlands generaal-majoor, onder meer ridder en officier in de Militaire Willems-Orde. In 1898 nam hij, onder kolonel van Heutsz, deel aan de expeditie tegen Pasangan. Hij werd in december 1900 bij keuze bevorderd tot majoor vanwege de uitstekende militaire daden door hem verricht gedurende de krijgsverrichtingen aan de noord- en oostkust van Atjeh van 1 juni tot en met 25 oktober 1898. Hij werd voor deze verrichtingen tevens beloond met het ridderschap in de Orde van Oranje Nassau en verkreeg bij Koninklijk Besluit van 28 september 1899 de eresabel. In 1902 nam hij, in de rang van luitenant-kolonel, uit onvrede met bepaalde zaken, in zijn functie als regimentscommissaris, ontslag uit de militaire dienst. Hij was toen tevens adjudant van gouverneur-generaal Rooseboom. Hij werd echter hersteld in zijn functie en in 1905, op aandrang van gouverneur-generaal Van Heutsz, benoemd tot kolonel. Hij werd indertijd genoemd als opvolger van de legercommandant Rost van Tonningen maar verkreeg deze functie niet. De Lannoy vertrok in 1908 met ziekteverlof naar Nederland, werd later bevorderd tot generaal-majoor, was adjudant van H.M. de Koningin en commandant van het interneringskamp te Harderwijk, als opvolger van generaal H.W.A.S. Loke en overleed op 63-jarige leeftijd te Eindhoven.
Het Belgenmonument werd gebouwd in de jaren 1916-1919. De bouw werd uitgevoerd door in Amersfoort en Zeist geïnterneerde Belgische soldaten. De Belgische architect Huib Hoste droeg zorg voor het ontwerp. Het geheel bestaat uit een hoofdgebouw en een herdenkingsmuur, die door een monumentale tuin, ontworpen door de Belgische tuinarchitect Louis van der Swaelmen, met elkaar zijn verbonden. Het Belgenmonument is gerealiseerd om de dankbaarheid van de geïnterneerden tot uitdrukking te brengen "jegens de Nederlandsche overheid en de natie, voor al hetgeen gedaan is geworden tot welzijn der geïnterneerden en hunne gezinnen", zoals in een brief uit 1916 werd geformuleerd. In 1917 werd de bouw reeds grotendeels voltooid. Op 22 november 1938 werd het monument in aanwezigheid van Koningin Wilhelmina en Koning Leopold III overgedragen aan de stad Amersfoort.