Voorbijganger observeert de fabrieksschoorsteen van zeep-/lijmfabriek Rohm en Haas, waarvoor actie tegen sloop gevoerd wordt.
Deze foto is afkomstig uit de collectie van www.archiefeemland.nl en dateert van vrijdag 28 februari 1997.Deze foto is gemaakt door Vlug, Annette.
Bijzonderheden:
Foto gepubliceerd in "Amersfoortse Courant".
Toen het gemeentebestuur in 1914 het Eemkwartier bestempelde als industriegebied, kwam de ontwikkeling van de Amersfoortse industrie hier in een versnelling. Vooral bedrijven in de metaalverwerking, de chemie en de productie van genotmiddelen vestigden zich in het Eemkwartier, de wijk begrensd door Puntenburgerlaan, Geldersestraat, Koppelweg en Smallepad. (bron: website Siƫsta; organisatie die zich inzet voor het behoud en documentatie van industrieel erfgoed, waaronder ook fabrieksschoorstenen). Op dit terrein werd in 1885 een blekerij opgericht: een wasserij met stoommachine en bleekvelden. Deze schoorsteen stamt uit 1927 toen de fabriek bekend stond onder de naam Wascholinefebriek. In 1929 werd het onderdeel van Unilever, als Viruly-zeepfabriek. Later tot de sluiting in 2002 was het een lijmfabriek. (bron: www.usine-utrecht.nl). In 1997 werd in Den Haag de Stichting Fabrieksschoorstenen (STIF) opgericht, om deze fabrieksonderdelen als Nederlands industrieel en cultureel erfgoed te trachten te behouden. Met als periodiek: 'Rookpluimen'. Slechts enkele exemplaren werden uiteindelijk van de slopershamer gered.