Schakelstation aan het Eemplein. Het schakelstation aan het Eemplein is een van de eerste naoorlogse schakelstations van de PUEM. Het was voorheen gelegen aan de Nijverheidsweg-Zuid 13, oorspronkelijk de hoek van de Amsterdamseweg en de Groningerstraat. Het gebouw is ontworpen door architect H.E. Schulte. De uitvoering lag in handen van de Studio voor bouwtechniek F. van Klingeren uit Amsterdam. Het betonreliëf in de vorm van een vuurspuwende draak werd mogelijk ontworpen door kunstenaar Adriaan van de Weijden. In het schakelstation werd de stroom verspreid naar de transformatorhuisjes in de verschillende stadsdelen. De drie verschillende bouwmassa?s hebben ieder een specifieke functie: in het hoogste deel wordt 50 kV getransformeerd, in het lagere deel wordt 10 kV naar de stadsdelen verspreid en in het laagste deel is de bedieningsruimte ondergebracht. Een meer recent schakelstation bevindt zich overigens vlakbij, aan het Smallepad. Het is gebouwd in de periode 1989-1994 naar ontwerp van de architect Ben van Berkel, van het architectbureau Van Berkel & Bos uit Amsterdam.
Deze foto is afkomstig uit de collectie van www.archiefeemland.nl en dateert van 2005-01-01 - 2005-01-12.Deze foto is gemaakt door Jansen, Tjeerd.
Bijzonderheden:
Deze foto maakt deel uit van de fotoserie: "Amersfoort en de industrie, een zoektocht naar het industriële verleden van Amersfoort", die verscheen in het gelijknamige boek, met inleidingen en bijschriften van Michiel Kruidenier. Locatie: Het object, gebouw, de straat, laan of weg (of deel daarvan) in Amersfoort bestaat niet meer. De locatie is bepaald door projectie van een luchtfoto uit 1932 op een recente kaart van Amersfoort.