Het spoorwegemplacement, gezien vanuit de Phoenix Brouwerij aan het Smallepad in Amersfoort. We zien een trein met stoomlocomotief onder de loopbrug doorduiken; deze heeft net het station verlaten. Rechts ligt het rosarium er nog in volle bloei bij; dit zou in 1945 plaats maken voor speeltuin Irene. Als we de Soesterweg verder volgen komen we bij het gebouw van Van Gend en Loos.
Deze foto is afkomstig uit de collectie van www.archiefeemland.nl en dateert van 1936 - 1940.Deze foto is gemaakt door [Onbekend].
Bijzonderheden:
Dit is tot dusverre de oudste kleurendia van Amersfoort, samen met de andere van deze serie. Kleurendiafilms waren in 1936 op de markt verschenen. Naschrift van een lezer: "Zoals afgesproken nog even iets over die bijzondere foto van de stoomtrein in Amersfoort. De trein bestaat uit enige stalen rijtuigen uit de beginjaren dertig, aangevuld met ouder houten materieel. Trekkracht is een stoomloc van de serie NS 3900. Hiervan zijn er in de jaren 1929/1930 32 stuks gebouwd. Het waren de zwaarste locomotieven van de NS en zouden samen met de 22 locomotieven serie 6300, die van de 3900 zijn afgeleid de laatste stoomlocomotieven worden die de NS zou aanschaffen. Door de Tweede Wereldoorlog liep het echter anders. Door de regering vanuit Londen werden in Zweden opnieuw 50 nieuwe stoomlocomotieven besteld en kwamen enkele honderden Britse oorlogslocs, alsmede enkele series tweedehands Zwitserse locs het gehavende locpark aanvullen.
De loc op de foto heeft nog glanzend koperwerk en krans om de schoorsteen, wat bewijst dat de foto in ieder geval van voor 1940 is. Tijdens de oorlog was het onderhoud minimaal, kransen verdwenen ten behoeve van de Duitse oorlogsindustrie en om de bufferbalk werd een witte rand geschilderd om de zichtbaarheid in het donker - in combinatie met geblindeerde lantaarns - te vergroten. Twee 3900en konden na de oorlog niet meer van schade hersteld worden. De overige kregen nog even een opbloeiperiode, maar zakten al snel steeds meer af naar de goederendienst. In de jaren 1955/1957 gingen ze alle buiten dienst. Van dit type is geen exemplaar behouden gebleven. Wel bevindt zich van deze machines afgeleide tenderlocs de 6317 in het spoorwegmuseum. Ketel en cilinders van deze locs waren gelijk."