Oud beeldmateriaal uit Hofgeest

Onze beeldbank met historische foto's is inmiddels gevuld met meer dan een miljoen foto's, daterend vanaf ongeveer 1750 tot heden. Kijk snel welke foto's en ander oud beeldmateriaal wij hebben gevonden in Hofgeest.

1750

Donderdag 27 april 2023

Foto Rijksweg te Velserbroek

De Slaperdijk en de Verdolven Landen. De Slaperdijk loopt van Santoort-Noord tot Spaarndam. Deze dijk is tussen 1612 en 1627 aangelegd als een tweede front achter de Velserdijk. De dijk diende ertoe het grondgebied van Rijnland te beschermen tegen het brakke water van het Wijkermeer en het IJ in het geval van overstroming van de lage, dertiende-eeuwse Velserdijk. In de achtiende eeuw is de Slaperdijk vanwege de toen nog geringe hoogte van het dijklichaam meer dan 65 keer overstroomd. Als de gevolg hiervan is de dijk in 1806 verhoogd en verzwaard. Voor de verzwaring zijn de gronden tussen de dijk en de ten noorden daarvan gelegen Westlaan afgegraven. Deze zogeheten Verdolven Landen liggen duidelijk waarneembaar lager dan de nog resterende poldergronden aan de andere zijde van de Westlaan. Op de kruin van de dijk staan nog drie hardstenen dijkpalen. Dit soort palen werd op gelijke afstand van elkaar geplaatst en verdeelde een dijk in vakken om het inspecteren ervan te vergemakkelijken. In de nog resterende palen zijn de nummers 0,5, 1 en 1,5 uitgehouwen. Omstreeks 1958 is het Velsense gedeelte van de dijk doorgegraven in verband met de aanleg van rijksweg A208. Het profiel van het dijkgedeelte tussen de Hoofdstraat en Rijksweg is afgezwakt. Onlangs is er ten behoeve van de ontsluiting van de woonwijk Velserbroek een nieuwe doorgraving van de dijk gemaakt ter hoogte van Vlietweg. Verdere aantasting zou in verband met landschappelijke en cultuurhistorische belang van de dijk en de Verdolven Landen niet mogen plaatsvinden. Het grootste gedeelte van de dijk ligt op Haarlems grondgebied. De provinciale adviescommissie voor de monumentenzorg acht de Slaperdijk en de Verdolven Landen monumentwaardig. Een voorstel tot bescherming zal door deze commissie aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland gedaan worden.

Foto Hofgeesterweg te Hofgeest

Hofgeesterweg 8. Een noodboerderij uit 1945, gebouwd door het Districtbureau Wederopbouw Boerderijen Amersfoort voor C.A. Van Schooten. De architect was J. Bleeker uit Beverwijk. De boerderij is, evenals de boerderijen Hillegondsewegje 16 en Spekkenwegje 1, als tijdelijke voorziening ten dele opgetrokken van hergebruikte materialen om de agrarische sector na de Tweede Wereldoorlog zo spoedig mogelijk weer op de been te krijgen. Hoewel er maar een tijdelijke vergunning voor is afgegeven, zijn de boerderijen blijven staan. Zij vormen daarmee een tastbare herinnering aan de enorme kaalslag in de Hofgeest als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. De boerderij Hofgeesterweg 8 is gebouwd als veeteeltbedrijf. De boerderij is van het kop-romp-type, waarbij het woonhuis de helft smaller en ook lager is dan de achterliggende schuur.

Foto Hofgeesterweg te Hofgeest

Hofgeesterweg 2. Een veeboerderij die na de Tweede Wereldoorlog in twee fasen is opgebouwd. De stal is in 1947 herbouwd op de plek van een oudere stal. De architect J. Bleeker uit Beverwijk werkt voor het bureau Wederopbouw Boerderijen, district Holland-Utrecht, rayon Amsterdam. Eigenaar was de weduwe B. Hagen. In de veestal is een gewapend betonconstructie toegepast. In 1952 is er een woonhuis - naar ontwerp van het architectenbureau J. Bleeker in Witzes te Beverwijk - een woonhuis vóór het stalgebouw geplaatst. Het stalgebouw vindt in hoofdvorm en detailering (aansluiting op traditionele architectuur) nog aansluiting bij de andere, voor de wederopbouw kenmerkende voorbeelden in de Hofgeest. Het woonhuis echter is in vorm en sobere detailering - zoals het type vensters - al kenmerkend voor de zakelijke bouwstijl van de jaren vijftig. Bij de boerderij staat nog een plaatijzeren wagenloods, die in 1947 gebouwd is om slechts 1 jaar als noodvoorziening te fungeren. De loods heeft een halfronde vorm. De kopgevels zijn gemetseld. De plaatijzeren, gebogen, gebogen constructie draagt vermoedelijk op betonbalken. De loods verkeert in een zeer slechte staat.

Foto Hofgeesterweg te Hofgeest

Hofgeesterweg 4. Boerderij Groot Beekvliet, in 1947 gebouwd ter vervanging van een in de Tweede Wereldoorlog verwoeste boerderij. J. Bleeker uit Beverwijk, werkzaam voor het Bureau Wederopbouw Boerderijen, leverde de tekeningen. De veeboerderij is van het langhuis-type met een iets bredere schuur en aan de achterzijde een haaks daarop gelegen varkensstal. In het verlengde daarvan nog een tweede, vrijstaande schuur. De architectuur is die van het in de na-oorlogse jaren populaire traditionalisme, gekenmerk door bijvoorbeeld een uitkragende dakvoet en de toepassing van ontlastingsbogen boven vensters en deuren. De detailering van deze boerderij is, in tegenstelling tot die van de meeste wederopbouwboerderijen in de Hofgeest, vrij uitgewerkt. De kap van het woonhuis is in overstek en draagt op geschoolde concoles. Ook aan de afwerking van de deuren en luiken is aandacht besteed door het latwerk te detailleren. In de voorgevel een gevelsteen waarop een leeuw, oprijzend uit vlammen, geflankeerd door het jaartal 1947. De boerderij is goed bewaard gebleven.

Foto Hillegondswegje te Hofgeest

Hillegondswegje 3. Een veeboerderij die in 1951 door het Bureau Wederopbouw Boerderijen district Noord-Holland bureau Haarlem is gebouwd. De architecten waren Van Damme en Hofman uit Hoofddorp, die werkten in opdracht van C.H. van Schooten. De boerderij is, die werkten in opdracht van C.H. van Schooten. De boerderij is, net als veel andere boerderijen in de Hofgeest, gebouwd met subsidie van het rijk om de agrarische sector na de Tweede Wereldoorlog weer op de been te helpen. De boerderij is van het kop-hals-romptype met een wat ongebruikelijke vormgeving. De schuur met los-ruimte voor stro en hooi heeft een ongelijk, aan de achterzijde doorgetrokken zadeldak. De kappen worden gedekt door dubbele Hollandse pannen, die tussen het huis en de schuur verschillen. Er is aandachty besteed aan de detaillering, zoals de rustieke planken aan de bovenzijde van de schuur en de dakkapellen op het lagere stalgebouw. De boerderij is goed bewaard gebleven.

Meer nieuws in Hofgeest

Weten hoe eenvoudig het is om af te vallen? Zonder pillen en smeersels en zonder je in het zweet te werken!
Kijk op eenvoudig-afvallen.nl

Gezocht door de politie

Bekijk volledige most wanted lijst

Vermiste kinderen

Meer vermiste kinderen

© 2012 - 2025 OOZO.nl - info@oozo.nl - Gegevens verwijderen? | Disclaimer | Privacy statement