Oud beeldmateriaal uit Puntenburg

Onze beeldbank met historische foto's is inmiddels gevuld met meer dan een miljoen foto's, daterend vanaf ongeveer 1750 tot heden. Kijk snel welke foto's en ander oud beeldmateriaal wij hebben gevonden in Puntenburg.

1750

Woensdag 19 oktober 2022

Foto De Nieuwe Poort te Amersfoort
2010

Het gebouw van de Hogeschool Utrecht, vestiging in Amersfoort. Adres: De Nieuwe Poort 21. Zijgevel aan de Eemlaan.

Foto Groningerstraat te Amersfoort
1942-11-11

Fabriekshal van de Amersfoortsche Machine en Apparatenfabriek (AMAF), later onderdeel van Bronswerk, vermoedelijk aan de Eemstraat, Amersfoort.

Foto Amsterdamseweg te Soesterkwartier

INLEIDINGSTEKST UITGELICHT In januari zendt Omroep Amersfoort iedere week een special uit over de geschiedenis van Amersfoortse wijken. Vandaag een special uit 1992 over de historie van het Soesterkwartier. TEKST: UITGELICHT TIJDCODE:12:30 Het deel van Amersfoort wat we nu kennen als het Soesterkwartier was begin vorige eeuw een buitengebied tussen Soest en Amersfoort. Een verzameling Boerderijen, de algemene en de Joodse begraafplaats en aan de Soesterweg, toen de straatweg van Soest, enkele woningen voor het spoorwegpersoneel. TIJDCODE:13:22 Met het vestigen van industrie aan het spoor en de Eemhaven werd het noodzakelijk om in de directe nabijheid arbeiderswoningen te bouwen. TIJDCODE:14.00 De spoorwegen isoleerde het Soesterkwartier van de rest van Amersfoort. Een voetgangersbrug en een spoorwegovergang zorgden voor een verbinding met de binnenstad. TIJDCODE:16.30 Rond 19.20 werd de stervormige wijk, omgeving Lely- en Narcisstraat gebouwd. Door de woningnood en de uitbreidende industrie werd het Soesterkwartier snel groter. Ten noorde van de spoorwegwerkplaats werd enkele jaren later de Palmstraat gebouw, oorspronkelijk een ruime straat. TIJDCODE:17.17 In de jaren 30, wordt ten Noorden van de Noordewierweg, toen nog de Oude Soesterweg geheten, gewerkt aan een nieuw deel van de wijk: De Rivierenbuurt. TIJDCODE:17:53 Het rosarium aan het begin van de Soesterweg en het Van Randwijckpark sloot de wijk af van het industriegebied. Een park met vijvertjes, een bruggetje en muziektent. Het verdween in de hongerwinter van 1944 in de kachels als brandhout. Eind vijftiger jaren werd de Amsterdamseweg aangelegd.Zowel de voetgangersbrug als de spoorweg overgang werden door tunnels vervangen. Op 1maart 1958 werd de tunnel feestelijk geopend. TIJDCODE: 19:38 Het sluitstuk van de wijk, is de bomenbuurt. Dit laatste deel is gebouwd als 'Tuinstad". Kortom een deel van de wijk met veel ruimte en veel groen.

Foto uit Puntenburg

Zorgaccent Amersfoort gaat verder onder de naam Birkhoven Zorggoed. Reden voor de naamswijziging is dat de naam Zorgaccent Amersfoort niet bleef hangen. Thuiszorgmedewerkers moesten bijvoorbeeld blijven uitleggen waarvoor zij werken. Birkhoven is een vertrouwde naam en verwijst naar het gebied waar de organisatie op meerdere locaties zorg verleent aan ouderen. QUOTE: Als je mensen in Amersfoort vraagt.... ....goede zorg geleverd. De organisatie maakte de naam dinsdag bekend met een tour door Amersfoort. Op het stadhuis, in het centrum en op alle locaties van Birkhoven Zorggoed werden taartjes met de nieuwe naam getrakteerd. Hoe komt het dat de oude naam niet onthouden werd? QUOTE: Een ouderenzorgaanbieder is niet zo gauw.... ....in huis. De Grebbeband, een orkest met mensen met een verstandelijke beperking, zorgde dinsdag voor de muzikale ondersteuning. QUOTE: U bent vandaag op toernee.... ....ja leuk. Birkhoven Zorggoed geeft ouderenzorg thuis, maar ook op de locaties Puntenburg, de Stuifberg, Villa de Eik, de Plataan en natuurlijk op Birkhoven.

Foto Flevostraat te Amersfoort

Stichting Speel-o-theek is in een pand getrokken aan de Flevostraat in Amersfoort. De speel-o-theek had een plekje in de kelder van de bibliotheek aan de Zonnehof. Omdat zij niet kunnen meeverhuizen naar het Eemcentrum, moesten zij op zoek naar een nieuwe locatie. De speel-o-theek leent niet alleen gewoon speelgoed uit. QUOTE: 01.07 "Wij zijn voor... 01.37 ....zaken van kinderen." De Speel-o-theek heeft zich hier al dertig jaar in gespecialiseerd. Sinds twee jaar wordt het bestuur versterkt door Marieke van Muijden. Zij heeft zelf een visuele handicap en weet waarom aangepast speelgoed belangrijk is. QUOTE: 04.28 "Ik denk dat.... 04.55 ....zeg maar." Het aangepaste materiaal verschilt op diverse vlakken van het gewone speelgoed. QUOTE: 05.06 "Als je.... 05.36 ....gewone spelen." (De speel-o-theek kan bestaan door sponsoren. De grootste sponsor is het Oranje Fonds. Wie hier ook wil lenen, moet wel lid worden.) De officiele opening van het nieuwe pand is op 15 april. Mail: m.e.vanmuijden@hotmail.com en speel-o-theek-eemland@hotmail.com

Foto Flevostraat te Amersfoort
2005-01-01 - 2005-01-12

Huize Bethel aan de Flevostraat 12 (voorheen Eemstraat-West, Amersfoort). Nu Koninkrijkszaal van de Jehova's getuigen.

Foto De Nieuwe Poort te Amersfoort
2010

Het gebouw van de Hogeschool Utrecht, vestiging in Amersfoort. Adres: De Nieuwe Poort 21.

Foto Friesestraat te Amersfoort
1993

De Nijverheidsweg-Zuid, met links op nummer 4 de voormalige bedrijfsgebouwen van de B.V. Handelmaatschappij v/h Joh.H. van der Meiden. Linksaf de Friesestraat. Rechts nr. 5?.

Foto Albert Fikspad te Amersfoort
1987-04

Veilingmeester J. Willemsen van het Veilinghuis der Notarissen aan de Eemstraat-West 62 in Amersfoort.

Foto uit Amersfoort van medio 1995
1995-12

Eetzaal (of recreatiezaal?) in de nieuwbouw van Bejaardentehuis Puntenburg.

Foto uit Amersfoort van medio 1995
1995-12

Eetzaal (of recreatiezaal?) in de nieuwbouw van Bejaardentehuis Puntenburg.

Foto uit Amersfoort van medio 1995
1995-12

Een van de hallen in de nieuwbouw van Bejaardentehuis Puntenburg.

Dinsdag 18 oktober 2022

Foto Piet Mondriaanlaan te Amersfoort
2005-01-01 - 2005-01-12

Schakelstation aan het Eemplein. Het schakelstation aan het Eemplein is een van de eerste naoorlogse schakelstations van de PUEM. Het was voorheen gelegen aan de Nijverheidsweg-Zuid 13, oorspronkelijk de hoek van de Amsterdamseweg en de Groningerstraat. Het gebouw is ontworpen door architect H.E. Schulte. De uitvoering lag in handen van de Studio voor bouwtechniek F. van Klingeren uit Amsterdam. Het betonreliëf in de vorm van een vuurspuwende draak werd mogelijk ontworpen door kunstenaar Adriaan van de Weijden. In het schakelstation werd de stroom verspreid naar de transformatorhuisjes in de verschillende stadsdelen. De drie verschillende bouwmassa?s hebben ieder een specifieke functie: in het hoogste deel wordt 50 kV getransformeerd, in het lagere deel wordt 10 kV naar de stadsdelen verspreid en in het laagste deel is de bedieningsruimte ondergebracht. Een meer recent schakelstation bevindt zich overigens vlakbij, aan het Smallepad. Het is gebouwd in de periode 1989-1994 naar ontwerp van de architect Ben van Berkel, van het architectbureau Van Berkel & Bos uit Amsterdam.

Foto Albert Fikspad te Amersfoort
1930-05-06

Brand bij Polak's Frutal Works, Nijverheidsweg 7, Amersfoort.

Foto uit Puntenburg van medio 2020
07-04-2020

Gezicht op de, vanwege het coronavirus COVID-19 gesloten, Openbare Dalton Basisschool De Puntenburg (Laan van Puntenburg 2A) met voor de ramen briefjes met de tekst "Lieve kinderen, we missen jullie".

Buurten in Soesterkwartier

Meer nieuws in Puntenburg

Weten hoe eenvoudig het is om af te vallen? Zonder pillen en smeersels en zonder je in het zweet te werken!
Kijk op eenvoudig-afvallen.nl

Gezocht door de politie

Bekijk volledige most wanted lijst

Vermiste kinderen

Meer vermiste kinderen

© 2012 - 2025 OOZO.nl - info@oozo.nl - Gegevens verwijderen? | Disclaimer | Privacy statement