INLEIDINGSTEKST UITGELICHT
In januari zendt Omroep Amersfoort iedere week een special uit over de geschiedenis van Amersfoortse wijken. Vandaag een special uit 1992 over de historie van het Soesterkwartier.
TEKST: UITGELICHT
TIJDCODE:12:30
Het deel van Amersfoort wat we nu kennen als het Soesterkwartier was begin vorige eeuw een buitengebied tussen Soest en Amersfoort. Een verzameling Boerderijen, de algemene en de Joodse begraafplaats en aan de Soesterweg, toen de straatweg van Soest, enkele woningen voor het spoorwegpersoneel.
TIJDCODE:13:22
Met het vestigen van industrie aan het spoor en de Eemhaven werd het noodzakelijk om in de directe nabijheid arbeiderswoningen te bouwen.
TIJDCODE:14.00
De spoorwegen isoleerde het Soesterkwartier van de rest van Amersfoort. Een voetgangersbrug en een spoorwegovergang zorgden voor een verbinding met de binnenstad.
TIJDCODE:16.30
Rond 19.20 werd de stervormige wijk, omgeving Lely- en Narcisstraat gebouwd. Door de woningnood en de uitbreidende industrie werd het Soesterkwartier snel groter. Ten noorde van de spoorwegwerkplaats werd enkele jaren later de Palmstraat gebouw, oorspronkelijk een ruime straat.
TIJDCODE:17.17
In de jaren 30, wordt ten Noorden van de Noordewierweg, toen nog de Oude Soesterweg geheten, gewerkt aan een nieuw deel van de wijk: De Rivierenbuurt.
TIJDCODE:17:53
Het rosarium aan het begin van de Soesterweg en het Van Randwijckpark sloot de wijk af van het industriegebied. Een park met vijvertjes, een bruggetje en muziektent. Het verdween in de hongerwinter van 1944 in de kachels als brandhout.
Eind vijftiger jaren werd de Amsterdamseweg aangelegd.Zowel de voetgangersbrug als de spoorweg overgang werden door tunnels vervangen. Op 1maart 1958 werd de tunnel feestelijk geopend.
TIJDCODE: 19:38
Het sluitstuk van de wijk, is de bomenbuurt. Dit laatste deel is gebouwd als 'Tuinstad". Kortom een deel van de wijk met veel ruimte en veel groen.
Amersfoort > Soesterkwartier > Puntenburg