Oud beeldmateriaal uit Bouwen

Onze beeldbank met historische foto's is inmiddels gevuld met meer dan een miljoen foto's, daterend vanaf ongeveer 1750 tot heden. Kijk snel welke foto's en ander oud beeldmateriaal wij hebben gevonden in Bouwen.

1750

Maandag 8 mei 2023

Foto De Bouw te Bouwen

Het oudste gebouw van Veendam, de kerk van Nederlands Hervormde Gemeente. De eerste steen voor de kerk aan een laan, die het Ooster- en Westerdiep met elkaar verbond, werd gelegd op 24 augustus 1660 door Adriaan Geerts Wildervanck en ingewijd op 5 oktober1662. De gelovige Adriaan Geerts Wildervanck liet zowel in Wildervank, dat zijn naam draagt, als in Veendam een kerk bouwen. Met de bouw van de kerk in Wildervank was reeds in 1659 begonnen doch werd pas in 1687 voltooid. Daar Adriaan Geerts reeds overleed in 1661 heeft hij zowel de kerk in Veendam als die Wildervank nooit voltooid kunnen zien

Vrijdag 28 april 2023

Foto Bouwen van medio 1973
1973

Zijlstraat 35. Bouwen van de steiger t.b.v. de restauratie.

Donderdag 27 april 2023

Foto Bouwen van medio 1970
1970

Bouwen van een mestkuikenschuur.

Foto De Bouw te Houten
1985

Kanaalstraat 25-25rd-25A/rd. Dit dubbel pakhuis met bovenwoning is in 1903 gebouwd en waarschijnlijk ook ontworpen door de plaatselijk zeer aktieve aannemer D. Bais Jnz. Een hoge, rechte gevel met plat dak, opgebouwd uit vier bouwlagen en afgesloten door een smalle lijst. De horizontale banden en blokjes zijn, net als bij de Kanaalstraat 15 t/m 21, typisch laat 19de eeuw. De onderste twee bouwlagen, met in het midden dubbele deuren, zijn als pakhuis bestemd geweest. De oorspronkelijke houten deuren, die de gevel zeker verlevendigd hebben, zijn verdwenen. Al vrij snel na de bouw is er met een inwendige verbouwing een balkon op de eerste verdieping geplaatst en is het venster op de begane grond vervangen door een ingangspartij. De deuren en het balkonhek zijn niet meer orgineel, terwijl alleen op de eerste verdieping de T-vensters bewaard zijn gebleven. Ook de gepleisterde onderpui is een latere toevoeging.

Foto De Bouw te Bouwen

Amsterdamseweg 70. Het voormalige 'cafetaria Jansen', tegenwoordig in zijn geheel als woonhuis ingericht. Opdrachtgevers was W. Sieuwertsen. Hij liet hier in 1929 een koffiehuis bouwen naar ontwerp van de IJmuidense architect A. ten Broeke. Ongeveer drie jaar na de bouw kwam de Rijksweg langs het café gereed. Daarvoor was het gebouw alleen bereikbaar via de toenmalige Buitenhuizeruitweg. Het gebouw heeft een langgerekte plattegrond maar is vormgegeven alsof het haaks op elkaar staande bouwlichamen betreft. Het linker gedeelte, met de oude woning, heeft topgevels die iets naar voren komen ten opzichte van het rechter gedeelte. Dat was vroeger de cafetaria. De gevels zijn na de bouwtijd gesaust en de gevelindeling van de voormalige cafetaria is sterk gewijzigd.

Foto De Bouw te Houten

Oosterbroekerweg 15. Gemaal (complex), gebouwd in 1914 als ruwoliegemaal met centrifugaalpomp ten behoeve van de polder de Velserbroek. Thans in gebruik als electrogemaal met centrifugaalpomp; de oorspronkelijke ruwoliemotor staat nog in het gemaal opgesteld. Het complex is gesitueerd in het noordoosten van de polder en bestaat uit een machinegebouw met voor- en achterwaterlopen, betonnen damsluizen, een uitwateringsduikersluis, alsmede de oorspronkelijke machinistenwoning. Geschiedenins:. De Velserbroek werd al in de dertiende eeuw bedijkt langs de noord- en oostzijde. De Velserdijk keerde het Wijkermeer en het IJ en sloot aan op de Sparendam (Spaarndam) die al in 1220 was gelegd tussen het Spaarne en het IJ. De Velserbroek heeft nooit over een eigen bemaling beschikt, maar de polder kon het overtollige water via vier uitwateringssluisjes laten wegstromen. In de 'Informacie' uit 1514 staan de onderhoudsverplichtingen van de ingelanden vermeld: 'Velzerdijck.daarinnen begrepen de onderhoudensisse van 4 sluyzen'. In de loop der eeuwen zijn de oorspronkelijke houten sluisjes regelmatig vernieuwd en rond 1770 in steen uitgevoerd. Hoewel ze sindsdien andermaal zijn gerepareerd en opnieuw opgemetseld, is de hoofdvorm onveranderd. Sinds de achtiende eeuw konden de sluisjes ook het polderwater met behulp van schuiven vasthouden, hetgeen in droge zomers uitdroging van de gewassen voorkwam (Gemeente-archief). De aanleg van het Noordzeekanaal (1865-1876) had grote gevolgen voor de Velserbroek: de Wijkermeer werd ingepolderd, het IJ afgesloten en de zeewerende functie van de Velserdijk verviel. Belangrijker nog was dat de getijdenwerking kwam te vervallen, waardoor de natuurlijke afwateringin gevaar kwam. Sinds 1883 werd een 6 pk stoomlocomobile gebruikt om in de winter aan de zijdzuide van de polder het water uit te pompen. In de zomer moest de locomobile aan de noordzijde water inpompen. Met deze wisselende behoeften moest bij de bouw van het gemaal

Foto Bouwen van medio 1908
1908

Bouwen van kassen van J.C. Groenewegen aan de Biezenweg.

Woensdag 26 april 2023

Donderdag 20 oktober 2022

Foto De Bouw te Bouwen

(22:31-25:26) De gemeenteraad van Leusden heeft haar besluitvorming rond de bouw van een appartementencomplex voor starters aan de Middenweg uitgesteld. De raadsfracties willen komende donderdag nog geen besluit nemen. Ze hebben meer tijd nodig om een standpunt vast te stellen. Vanuit de buurt is namelijk kritiek gekomen op de plannen. De omwonenden vinden dat zij te laat op de hoogte zijn gebracht van de plannen. Hoe denkt de verantwoordelijke wethouder, Ago Salverda, over het uitstel? Salverda gaat er vooralsnog vanuit dat de raad haar goedkeuring zal geven. De omwonenden hebben ook bezwaar tegen de hoogte. Zo zijn er plannen om een complex van vier woonlagen te bouwen. Dit staat volgens Salverda echter nog niet vast. Wanneer de gemeenteraad haar akkoord geeft, wil Leusden meerdere ontwerpen bespreken met de omwonenden. De eerstvolgende raadsvergadering is 14 mei. Het is nog niet duidelijk of het onderwerp dan op de agenda komt.

Foto uit Amersfoort van 1995
1995 - 2005-01-12

Utrechtseweg 375. Buitenwoonhuis uit 1937 van twee bouwlagen en platte, overstekende daken. Kenmerkend zijn de ten opzichte van elkaar verspringende volumes. Kenmerken van het Nieuwe Bouwen.

© 2012 - 2025 OOZO.nl - info@oozo.nl - Gegevens verwijderen? | Disclaimer | Privacy statement