Oud beeldmateriaal uit Centrum

Onze beeldbank met historische foto's is inmiddels gevuld met meer dan een miljoen foto's, daterend vanaf ongeveer 1750 tot heden. Kijk snel welke foto's en ander oud beeldmateriaal wij hebben gevonden in Centrum.

1750

Vrijdag 14 oktober 2022

Foto Heuvel Eikenboomgaard te Oss

Hotel het Anker, later hotel Govaert, tegenwoordig La Colline. Links een T-Ford.

Foto Begijnenstraat te Oss van medio 1944
ca. 09-1944

Een gewonde wordt afgevoerd naar het St. Annaziekenhuis in de Begijnenstraat. Hoogstwaarschijnlijk is dit sergeant L.W.M. Brown die een paar uur later aan zijn verwondingen zal overlijden. Naar hem is de Sergeant Brownstraat in Oss vernoemd.

Foto Kruisstraat te Oss van medio 1944
ca. 19-09-1944

Het gebouw van de Groene Engel te Oss. Tijdens WOII het hoofdkantoor van de Ordedienst (O.D.) aan de Kruisstraat. In de oorlog waren hier Duitse soldaten gestationeerd en diende het (ook) als bonnendistributiecentrum. Louis de Bourbon, de voormalige burgemeester van Oss, bij de voordeur. Hij was op dat moment het Districtshoofd van de B.S.

Foto Molenstraat Boterstraat te Oss van medio 1940
ca. 04-1940

Nederlandse militairen ten tijde van de mobilisatie; waarschijnlijk bij de kruising Molenstraat-Boterstraat in Oss.

Foto Eikenboomgaard te Oss van medio 1945
ca. 09-1945

Mr. De Bourbon legt een krans op de geallieerde graven aan de Eikenboomgaard.

Foto Begijnenstraat te Oss van medio 1944
ca. 09-1944

Brand in de school van pastoor Visser op Bevrijdingsdag. Foto vermoedelijk genomen vanuit het fraterhuis aan de Begijnenstraat.

Foto Heuvel te Oss

Britse/Canadese militairen op de Heuvel. Links voor de huizen met de schuine daken begint de Peperstraat. (Zie ook: BCO011664)

Foto Kruisstraat te Oss van medio 1944
10-1944

Tweede Wereldoorlog. Een massa mensen is samen gekomen bij het kantoor van Waterschap De Maaskant aan de Kruisstraat (toen het hoofdkwartier van de O.D. = Ordedienst) om te luisteren naar de berichtgeving van Radio Oranje en BBC. Tengevolge van het gebrek aan radiotoestellen en electriciteit was dit voor velen dé manier om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Aan de gevel hangen daarom luidsprekers. Dit was het gebouw wat later de Groene Engel werd. Met erachter ook Huize Kio dat er nog stond.

Foto Walplein te Oss van medio 1945
04-1945

Wegwijzers bij het Heilig Hartbeeld (Walplein). Links borden met de tekst: "Avondklok voor burgers 23.00 uur" en "Curfew all troops 23.00 Hrs".

Foto Molenstraat 46 te Oss van medio 1944
25-09-1944

Tweede Wereldoorlog. Aanplakbiljetten die de bevrijding van Nederland aankondigen. De proclamaties zijn ondertekend door Dwight Eisenhower, opperbevelhebber van het Geallieerde Expeditieleger (links), de burgemeester van Oss (bekendmaking rechtsboven) en koningin Wilhelmina (rechtsonder). De foto werd gemaakt bij het pand van de familie Kocken. (Tekst, zie ook: http://www.geheugenvannederland.nl/nl/geheugen/view?coll=ngvn&identifier=NIOD01%3A47955). De tekst van de lokale bekendmaking (rechts bovenaan) is: BEKENDMAKING No.1 De Burgemeester van Oss maakt bekend: 1. dat de politie en de Ordedienst (O.D.), met uitsluiting van elke andere organisatie, zijn aangewezen het bevoegd gezag bij de handhaving van rust en orde bij te staan; 2. dat zij, die tot den Ordedienst behooren, militairen zijn en kenbaar zijn aan een blauwe band met oranje en witte strepen, bedrukt met het woord "Oranje" en voorzien van den O.D.-stempel met een leeuw, gedragen op en om den LINKERBOVENARM. 3. dat zij, die het aanroepen van schildwachten en patrouilles onbeantwoord laten, of die niet voldoen aan bevelen, welke door schildwachten en commandanten van patrouilles, ingevolge de hun verstrekte consignes, worden gegeven, of die geen gehoor geven aan eenige sommatie, door de bevoegde autoriteiten gedaan, of die tegenwoordig zijn bij samenscholingen waarbij een aanval op de militaire of politioneele macht geschiedt, ZICH AAN LIJFSGEVAAR BLOOTSTELLEN; 4. dat ingevolge gegeven bevelen, politieke gevangenen reeds in vrijheid zijn gesteld of alsnog in vrijheid zullen worden gesteld, tenzij de vrije Nederlandsche rechtsorde hunne gevangenhouding vordert; 5. dat tegen ordeverstoring van elken aard met kracht zal worden opgetreden. OSS, September 1944. De Burgemeester van Oss.

Foto Kruisstraat te Oss van medio 1960
1960

Ingangspoort van het bedrijfscomplex van de N.V. Philips aan de Kruisstraat. Voorheen behoorde dit complex aan de firma Jurgens toe. Links, met witte strepen in het metselwerk, het voormalige koetshuis. Rechts de voormalige villa van Jurgens, Huize Kio, die later als kantoor werd gebruikt. Achter het koetshuis de later door Philips gebouwde bedrijfskantine.

Foto Heuvelstraat te Oss van medio 1950
1950

Heuvelstraat, gezien vanaf de kruising met Kerkstraat richting Heuvelplein, met rechts de winkel van De Gruyter. We kijken richting de Kruisstraat

Foto Kruisstraat te Oss van medio 1920
1920

Ingekleurde ansichtkaart van de kantoren van de N.V. Anton Jurgens Vereenigde Margarinefabrieken aan de Kruisstraat. Links het voormalige Huize Kio, woonhuis van Hendrikus Leonardus Jurgens, dat in 1902 kantoorpand werd. Het gebouw rechts, een ontwerp van architect Charles Estourgie, werd in 1912 als kantoorpand gebouwd. Later werd dit de Groene Engel. Huize Kio werd in 1980 gesloopt, waarna het huidige Sint Barbaraplein op die plek ontstond.

Foto Kruisstraat 15 te Oss van medio 1918
1918

Gedeelte van de kantoren van de N.V. Anton Jurgens Vereenigde Margarinefabrieken aan de Kruisstraat (aan de zijkant gezien vanaf het centrum). Op de achtergrond de fabriekspijp. Het gebouw, een ontwerp van architect Charles Estourgie, werd in 1912 gebouwd in art decostijl. Later werd dit de Groene Engel.

Foto De Heuvel te Oss van medio 1917
1917

Straat gezien vanaf de Hooghuisstraat kijkend richting de Heuvel. Links van de winkel in huishoudelijke artikelen (tweede huis links) was een verbindingsgangetje (het zgn 'strontgenske') naar de Walstraat. Het huis in het midden (achter de handkar) was de voormalige woning van dr. A. van de Steen (1816-1910), burgemeester. Het huis staat op de hoek Heuvel en Peperstraat. (Zie ook: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/3-onder-1-kap)

Buurten in Centrum

Meer nieuws in Centrum

Weten hoe eenvoudig het is om af te vallen? Zonder pillen en smeersels en zonder je in het zweet te werken!
Kijk op eenvoudig-afvallen.nl

Gezocht door de politie

Bekijk volledige most wanted lijst

Vermiste kinderen

Meer vermiste kinderen

© 2012 - 2025 OOZO.nl - info@oozo.nl - Gegevens verwijderen? | Disclaimer | Privacy statement