2019
Gezicht in de Watertoren van Bussum aan de Godelindeweg 2.
De uit 1897 daterende Bussumse watertoren, maakte van 1898 tot 1990 onderdeel uit van een pompstation en waterwingebied. Net als de meeste andere watertorens in Nederland verloor ook 'de Bussumse' zijn functie voor drinkwaterdistributie, omdat hun rol werd overgenomen door pompsystemen van grote waterleidingbedrijven, zoals PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland. In 1990 verkoopt PWN de toren. Na een ontwikkelingsperiode van 20 jaar, had het een herbestemming gekregen als kantoorgebouw en opende in 2010 haar deuren. In dat jaar werd het gebouw uitgeroepen tot het 'Duurzaamste kantoorgebouw van Nederland'.
Bij de herbestemming is gekozen om oud en nieuw 'puur' naast elkaar te zetten. Er is voorzichtig omgegaan met de historische elementen. De binnenzijde van de toren was in slechte staat: wit afgebladderde schilfers, los zittende trappen en veel roest. Het oude metselwerk is weer zichtbaar gemaakt. Ook de oude raamposities bleken aan de binnenzijde te herleiden. Door de in 1967 gemetselde 2e schil aan de buitenzijde van de watertoren waren de oude ramen niet meer zichtbaar. Door vanaf binnenzijde gaten te zagen in het metselwerk is het oude beeld deels hersteld.
Zesentwintigste foto uit een serie van zesentwintig, getiteld Oud van Nu: hergebruik van erfgoed in Noord-Holland. De serie is gemaakt in opdracht van het Noord-Hollands Archief en de Provincie Noord-Holland in het kader van de documentaire foto-opdracht 2019
Gooise Meren