Oud beeldmateriaal uit Amersfoort

Onze beeldbank met historische foto's is inmiddels gevuld met meer dan een miljoen foto's, daterend vanaf ongeveer 1750 tot heden. Kijk snel welke foto's en ander oud beeldmateriaal wij hebben gevonden in Amersfoort.

1750

Donderdag 27 april 2023

Foto Amersfoort

Hillegondswegje 16. Een noodboerderij uit 1945, gebouwd op restanten van een oudere boerderij door het Districtsbureau Wederopbouw Boerderijen Amersfoort. De architect was J. Bleeker, die werkte in opdracht van A.E. Dijkman. De boerderij is, evenals de noodboerderijen Hofgeesterweg 8 en Spekkenwegje 1, ten dele opgetrokken van hergebruikte materialen om de agrarische sector na de Tweede Wereldoorlog zo spoedig mogelijk weer op de been te krijgen. Hoewel er voor deze boerderijen maar een tijdelijke vergunning is afgegeven, zijn ze blijven staan. De boerderij is gebouwd als veeteeltbedrijf. De boederij is van het langhuis-type, met een iets bredere schuur onder een doorgetrokken zadeldak dat met riet is afgedekt. De in halfsteens verband gemetselde gevels zijn witgesaust met een zwarte plint. Aan de achterzijde oorspronkelijk een uitgespaard gedeelte waar, overkapt door het dak, dragend op standvinken, een wagenafdak werd gecreëerd. In de voorgevel oorspronkelijk vensters met zesruiters, die thans vervangen zijn. In de koestal is de vloer van de oude boerderij van vóór de Tweede Wereldoorlog bewaard gebleven en met de herbouw hersteld. De detaillering is uiterst summier.

Foto Vinkenbaan van medio 1988
1988

Vinkenbaan 48. Een villa uit 1939, naar ontwerp van de landelijk bekende architecten J. Gratema en J.W. Dinger gebouwd voor Ir. J. Verschoor. De villa, gebouwd op een duintopje, is slechts te bereiken via een trap. Het huis heeft een vrije plattegrond en daardoor een gevarieerde gevelopstand. De gevels zijn opgetrokken in een gelige baksteen. Het dak wordt gedekt door leien van rubberoid, hetgeen een zeer vroege toepassing van dit materiaal voor dakbedekking is. De vensters hebben ijzeren ramen met kleine roedeverdeling.

Foto Vinkenbaan van medio 1981
1981

Vinkenbaan 28-30. Een vrijstaand dubbel woonhuis, in 1920 gebouwd naar ontwerp van Cobelens. Opdrachtgever en eerste bewoner was Th. J. Verburgt, machinist van de Koninklijke Nederlandse Scheepvaart Maatschappij. Het huis, waarin stijlinvloeden van de Amsterdamse School herkenbaar zijn, heeft een karakteristieke hoofdvorm met een gebroken dak met ingezwenkte onderschilden. Het bovenste dakschild heeft een zeer flauwe helling. De dakvensters zijn teruggeplaatst. Boven de muurdoorbrekingen en langs de geveltoppen rollagen van uitgemetselde koppen. De roeden van de ramen op de begane grond zijn verwijderd.

Foto Vinkenbaan van medio 1981
1981

Vinkenbaan 23. Een vrijstaand huis, in 1902 gebouwd naar ontwerp van architect J. de Meyer. Voor het bouwjaar heeft het huis een tamelijk moderne vormgeving. De villa is gebouwd op een vierkante plattegrond, overhoeks gesitueerd in verband met bezonning. De vensters met draaiende ramen en glas-in-lood hebben verschillende afmetingen en verhoudingen en lijken willekeurig over de gevelvlakken te zijn verdeeld. De oorspronkelijke rieten dakbedekking is een aantal jaren geleden vervangen door een moderne bitumineuze laag. Aan de zijkanten van de op een plint geplaatste witgepleisterde gevels een getande rand. Foto nog met rieten dakbedekking.

Foto Vinkenbaan van medio 1981
1981

Vinkenbaan 20. Villa 'de Kruyndert', in 1912 gebouwd in opdracht van de Bloemendaler D.A. Vonk naar ontwerp van J. Mulder en J.A. van Asdonk. In 1920 en 1923 zijn er aan de noordgevel en aan de oostgevel aanbouwen gemaakt. Het vrijstaande huis wordt gekenmerkt door een steil zadeldak, dat twee verdiepingen omspant. Aan het eigenlijke ontwerp ligt een rechthoekige plattegrond ten grondslag, die door de aanbouwen niet meer goed herkenbaar is. Aan de voorgevel een terras, rechts afgesloten door de doorgetrokken zijgevel met een boogvormige muuropening daarin. Aan de voor- en achterzijde grote gemetselde dakkapellen op de eerste verdieping. Op de nok zich verjongende schoorstenen. Langs de straatzijde het oorspronkelijke ijzeren tuinhek.

© 2012 - 2025 OOZO.nl - info@oozo.nl - Gegevens verwijderen? | Disclaimer | Privacy statement